Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu alkoi tuhdilla annoksella agilityä. Osallistuin molempien bernien kanssa Pudasjärven koiraharrastajien järjestämälle agilityn ohjausvalmennukselle. Kouluttajana oli Sanna-Mari Runtti Kiimingistä. Ensimmäisenä oli Viljan vuoro päästä kentälle perusohjausryhmässä. Koska Vilja on vasta vajaan 11kk ikäinen kasvava bernilapsi, sen kanssa ei treenata vielä missään nimessä kunnolla. Hyppyjen rimat olivat alhaalla ja Vilja juoksi vain siivekkeiden läpi ja puomia tai keinua Vilja pääsee kiipeämään vasta, kunhan se on ensin kuvattu luustoltaan. Harjoittelimme kuitenkin kyseisten kontaktiesteiden loppuasentoa eli sitä, kun koira pysähtyy lopussa niin, että takatassut koskevat esteen kontaktipinnalle ja etutassut ovat maassa. Tämä onkin hyvä harjoitella tänä kesänä kunnolla ja ensi kesänä onkin toivottavasti helpompaa lähteä treenaamaan näiden esteiden koko suorittamista oikein, kun Vilja osaa jo kontaktit :)
 
Putkista ja hypyistä oli ensimmäisessä harjoituksessa hyppy-putki-hyppy-rata. Viljalla oli alkuun vauhtia ihan älyttömästi eikä se oikein malttanut muuta kuin kaahottaa täysillä joka suuntaan. :) Pari kertaa lähtö uusiksi ja sitten alkoi sujua
hiukan paremmin. Tarkoituksena oli saada koira irtoamaan putken jälkeen hypylle eteenpäin. Vilja juoksi pariin otteeseen viimeisen hypyn ohi, mutta lopulta se ymmärsi, että palkan saa vasta kun kaikki esteet on menty oikein. Seuraavassa harjoituksessa mentiin neljä hyppyä putkeen ja taas harjoiteltiin irtoamista. Ohjaaja jäi alkuun ja koiraa innostettiin hyppäämään esteet vauhdilla. Viljalla meni tämä oikein hyvin. Tämä oli kolmas kerta Viljalle, että se näki agilityesteitä ja ainakin se näyttää tykkäävän tästäkin lajista paljon. Vauhtia ei puutu, Vilja on oikeasti tosi nopea Samoin tässä lajissa tulee jatkoa ajatellen olemaan etuna Viljan reipas luonne, koska jo nyt se olisi omasta mielestään valmis kiipeämään esim.puomia. Eli ei sitä näytä jänskättävän esteetkään ollenkaan.

 

Sitten oli Sintun vuoro jatkoryhmässä. Ensimmäinen rata meni näin: hyppy-putki-hyppy takaakiertona-putki-pussi (ratapiirustus tulossa). Mietittiin molemmille siivekkeille mahdollisia ohjauskuvioita takaakiertona. Ensin otin Sintun kanssa vasemman siivekkeen ja ohjasin sen takaakiertona ja siitä valssilla putkeen. Seuraavaksi oikea siiveke ja
kokeilin pyörittää sitä vain tiukasti, mutta Sinttu putkihulluna otti ja oli karata putkeen. Ei onneksi karannut, mutta tuli aika iso ja turha kurvi ja sekunteja meni siihen. Seuraavaksi kokeilin oikealle siivekkeelle niistoa eli ohjasin oikealta puolen oikealla kädellä Sintun siivekkeen taakse, näytin vasenta kättä hetken esteen siivekkeidän välistä ja kun Sinttu oli hypännyt esteen, jatkoin ohjaamista oikealla kädellä putkelle. Se toimi selvästi paremmin Sintulle, kuin se pyöritys. Vielä lopuksi kokeilin Sintulle pakkovalssia, joka toimi yllättäen tosi hyvin :) Toisessa harjoituksessa meillä oli hyppy-putki-hyppy takaakiertona-hyppy-hyppy-hyppy (tästäkin piirustus tulossa). Lähdössä koira jätettiin istumaan hypyn ja putken taakse ja ohjattiin alku kauempaa. Putkelta koira ohjattiin ensin oikean siivekkeen takaa ja jatkettiin matkaa vielä loput hypyt eteenpäin. Tähän en millään muista ohjauskuvion nimeä enää, mutta oikealla kädellä koira putkesta otettiin ja samalla, kun ohjaaja kääntyi takaakierrettävälle hypylle selin, ohjattiin koko ajan oikealla kädellä. Oikealla kädellä siis vietiin koira taakse samalla kun piti kääntyä ja heti sama oikea käsi jatkoi koiran ollessa ja hyppäämässä ja jatkettiin matkaa eteenpäin. Jos joku fiksumpi hoksaa mitä selitän ja mikä tämän nimi oli, saa ilmoittaa sen minulle mielihyvin!  Sama rata mentiin vielä uudestaan ja ohjattiin koira vasemman siivekkeen takaa. Kaiken kaikkiaan oli erittäin kiva valmennnus ja minä opin hirvittävän paljon taas uutta. Ei kun treenaamaan!